top of page
Search
  • Writer's pictureΑικατερίνα Καλοστύπη

Νευρο-Κινητική Ετοιμότητα για Μάθηση - Πρωτόκολλο NMRfL® 

Updated: Apr 1, 2021



Ο εγκέφαλος είναι ένα αυτο-οργανούμενο σύστημα πληροφοριών, σε πλήρη ενσωμάτωση με το υπόλοιπο φυσικό σώμα, ο οποίος, ανά πάσα στιγμή, διαμορφώνεται και αυτοεκπαιδεύεται, ολιστικά, μέσω όλων των επιμέρους πτυχών και των εμπειριών της κίνησης του ατόμου.

Αν αναλογιστούμε τις τυχαίες και ακούσιες -ως επί το πλείστον- κινήσεις, κατά την πρώιμη βρεφική ηλικία, θα αντιληφθούμε ότι οι κινήσεις ενέχουν τη θέση κινητικών εμπειριών, οι οποίες “τρέφουν” τον εγκέφαλο με πληροφορίες, προκειμένου το βρέφος να διαμορφώσει αναγνωρίσιμες κινητικές ακολουθίες, για να οργανώσει και

να ελέγξει όλες τις διαστάσεις της κίνησής του.

Η σωματική κίνηση παρέχει στον εγκέφαλο τις απαραίτητες πληροφορίες για την ανάπτυξή και την οργάνωσή του και ο εγκέφαλος, σε απάντηση αυτού, οργανώνει τις κινήσεις, τη σκέψη, τα συναισθήματα και τη δράση του ατόμου.

Το "Πρωτόκολλο NMRfL® - Νευρο-Κινητική Ετοιμότητα για Μάθηση”, της Learning Ways Hellas, περιλαμβάνει αξιολόγηση και ειδικές κινητικές παρεμβάσεις για την άρση της νευροκινητικής ανωριμότητας. Βασίζεται στην επιστημονική κατανόηση ότι, η κίνηση είναι η "γλώσσα" του εγκεφάλου, και θεμελιώνεται στην νευροπλαστικότητα, την ιδιότητα του εγκεφάλου να αλλάζει -και μάλιστα εξαιρετικά γρήγορα-, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, μέσα από τις κινητικές εμπειρίες του ατόμου.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι απίστευτα εύπλαστος και η νευροεπιστήμη, υποδεικνύει ότι η πλαστικότητα του εγκεφάλου, -υπό τις κατάλληλες συνθήκες, αναδιαρθρώνει και αναδιοργανώνει τον εγκέφαλο, με αξιόλογα αποτελέσματα, κάτι που εθεωρείτο αδύνατο, πριν λίγα χρόνια.

Αικατερίνα Καλοστύπη, BSc, PGD

Institute of Education – University College London (UCL)

Ειδικός Νευρο-Ακουστικο-Ψυχοπαιδαγωγός

Σύμβουλος Γνωστικής Ανάπτυξης & Εκπαίδευσης

Licenced & Certified Tomatis® Method Consultant

Safe and Sound Protocol Consultant

Nemechek Protocol Supporter

IARCTC Member

ATTAch Member

ZERO TO THREE Member



Επικοινωνία

+30 229911 21 71


241 views0 comments
bottom of page